Visles op de baisschool

Landelijk gaan er veel kinderen vissen. Omdat wij bij H.S.V. het Snoekje het belangrijk vinden dat dit met zorg voor de natuur en vis gedaan wordt is er een gratis scholenprogramma opgezet, in samenwerking met de landelijke hengelsportorganisatie Sportvisserij Nederland.
In 2015 zijn er drie viscoaches en waarvan 1 vismeester opgeleid om deze lessen te verzorgen.
Allen zijn zij in het bezit van een geldig certificaat en Verklaring Omtrent Gedrag.

De kinderen worden tijdens de lessen wegwijs gemaakt in het vissen met de vaste hengel en in de leefomgeving van de vissen. Tijdens de theorieles op school worden de kinderen meegenomen in het leven van de vis. Hoeveel vis-soorten zijn er, waar leeft de vis en hoe ga je met de vis om? Ook leren de kinderen het zorgvuldig onthaken van een gevangen vis.

Na de theorieles gaan de kinderen onder begeleiding van de vismeester en begeleiders daadwerkelijk vissen in een nabijgelegen water. Dit water wordt in overleg met de leerkracht uitgekozen. H.S.V. het Snoekje zorgt hier voor alle benodigdheden, zoals hengels, tuigjes, aas, etc. Ook wordt er voor iets te drinken en wat lekkers gezorgd.
Het programma is ontwikkeld voor kinderen in groep 7 en 8. Echter kan in overleg bekeken worden of het programma aangepast kan worden naar een andere leeftijdscategorie. Voor bijzonder onderwijs hebben wij een standaard-aangepast programma.


De standaard dagindeling van een visles ziet er als volgt uit (deze is in overleg geheel aan te passen):

De theorieles start 10.00uur/10.15uur, direct na de eerste pauze, en eindigt 12.00uur/12.15uur voor de middagpauze. Na de middagpauze verzamelen de kinderen gewoon in de klas. Vanuit hier lopen we met zijn allen naar het viswater om te gaan vissen. Een half voor het eind van de schooldag, dienen alle kinderen hun visspullen weer in te leveren en ontvangen zij nog een informatiepakketje. Hierna keren de leerlingen terug naar school.


Bent u een leerkracht en heeft u interesse in een visles of wilt u graag meer informatie ontvangen, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van H.S.V. het Snoekje via jeugd@hetsnoekje.nl.

Ben je een leerling en lijkt zo’n visles in de klas je ontzettend gaaf? Overleg dan even met je leraar of lerares. Als deze net zo enthousiast is als jou, kan deze zich opgeven of meer informatie opvragen door contact op te nemen met het bestuur via jeugd@hetsnoekje.nl. Natuurlijk kun je hen ook zelf even mailen om meer informatie te vragen.