Aankooptips vaste hengel
Aankooptips voor de vaste hengel
Om een ieder te helpen bij de aanschaf een aantal praktische tips.
De vaste stok is nog steeds de meest gekozen hengelvorm in vooral stadswateren.
Bij vaste hengels bestaat de keus uit, de telescoophengel, waarbij alle delen naar achteren toe in elkaar schuiven en bij uitbouw in elkaar klemmen, vooral geschikt tot een meter of vijf, daarnaast hebben we de insteekhengel, waarbij elk volgend deel in het voorafgaande deel past, qua hengel is de insteekhengel het dunst qua diameter, hierdoor bestaat de kans op doorhangen, en als last but not least de oversteekhengel, waarbij elk volgend deel in de bussen over het voorgaande deel past, een oversteek hengel is in het algemeen van diameter iets dikker maar hierdoor strakker op langere lengtes. De laatste jaren is de oversteekhengel in ons land veruit de meest populaire vaste stok. Bij de aankoop van een vaste hengel is het noodzakelijk om aan een aantal zaken te denken voordat u tot aankoop besluit. De keus in vaste hengels is reuze en dat maakt het kiezen er niet eenvoudiger op. Het eerste waarop we gaan letten is de lengte van de hengel. Mijn principe is daarbij kom een hengel zo lang mogelijk. Inkorten van een hengel is altijd mogelijk, een dop op de nieuwe lengte en vissen maar. De prijsverschillen zijn niet meer zo groot tussen een elf meter en een dertien meter hengel. Kies dan de 13 meter, op elf meter is die ook uitstekend hanteerbaar. Je doet zo'n aankoop slechts zelden, dus bespaar er niet te veel op, daar heb je later spijt van.
Dan letten we op het gewicht van een hengel. Het gewicht van een hengel voelt men pas wanneer men de hengel in elkaar heeft gestoken. De gewichten aangegeven op een hengel geven een indicatie, maar altijd de hengel volledig in elkaar steken voor de aankoop en dan de verschillen tussen de verschillende hengels bepalen. Hoe lichter de hengel in uitgestoken vorm is, hoe lekkerder je ermee kunt vissen. Let naast het gewicht ook op een goede balans van de hengel. De balans van een vaste stok is belangrijker dan het gewicht. In de winkel moet je de hengel op de volledige lengte klaar maken en daarna zoeken waar het balanspunt van de hengel ligt. Dan kun je bepalen of dit voor of achter bij de hengel ligt. Let erop dat de druk niet voor in de hengel komt, dat vist niet prettig en maakt de hengel onnodig zwaar. Bij de aanschaf is het meest belangrijk, ligt de hengel lekker in de hand, laat je hierdoor leiden.
Zorg voor een strakke hengel en niet een slappe dweil. Een strakke hengel zorgt dat je de vis goed kan haken. Ga in de winkel op een viskist zitten, pak de tot dan toe plezierigste hengel en kijk of de hengel niet doorhangt. Is dat in orde, let dan op het doorzwiepen. Dit controleer je door met de hengel aan te slaan. Dus doe alsof je beet hebt, tik aan en kijkt dan hoe lang de hengel doorzwiept. Kies die hengel die het snelst weer strak staat.
Vissen met elastiek is heel handig, laat dan ook in een top elastiek inbouwen. Als elastiek in meerder delen wordt ingebouwd is altijd een pluspunt. Na het aanslaan, reageert een vis door er direct vandoor te gaan, dit moet worden opgevangen door het elastiek zodat je met dunnere lijnen kan vissen. Zeker bij een strakke hengel, is het elastiek een must.
Koop een vaste hengel altijd met een extra topset, dat zijn de vier of vijf topdelen. Dat is handig om een lichtere dobber en een zwaarder dobber klaar te maken bij het vissen. Je kunt dan zo van deeltje wisselen. Daarnaast is het handig om slijtage te verminderen dat je kunt beschikken over meerdere topsetjes.
Tot slot, geef liever iets meer uit dan oorspronkelijk gedacht, je doet jaren met een hengel en daarbij is goedkoop achteraf vaak duurkoop.