Haken

De beste haakjes zijn gemaakt uit verhard staal (carbonstaal met Vanadium), fijn, met speciaal behandelde scherpe haakpunt (elektrochemisch gescherpt). De huidige haken die te koop zijn worden in grote hoeveelheden en in grote verscheidenheid in fabrieken gemaakt. Bekende merken zijn o.a. Gamakatsu, VMC en Sumo. Haken zijn verdeeld in genummerde maten en die maten verschillen wel per fabrikant.
HakenHaak 1 is altijd de grootste maat haak en des te hoger het haaknummer des te kleiner de haak. Haken in de twintig zijn kleine haken die veelal in de winter gebruikt worden.
Andere verschillen in haken zijn de steel (met of zonder weerhaken), de punt, de weerhaak, oog of bled, kleur, vorm, stand van de punt ten opzichte van de haaksteel, manier van scherpen van de punt, afwerklaag, basismateriaal, enz. Het blijft een moeilijke keus welke haak te gebruiken, vertrouwen in een bepaalde haak speelt hierbij ook een rol.
Er zijn nog steeds vissers die denken dat de haak bedekt zou moeten zijn. Dit is absoluut niet waar en zorgt er zelfs voor dat je veel vis misslaat. Laat de haakpunt vrij, dan valt de vis goed te haken.
Zorg wel voor een haak met een lichte weerhaak, welke ook plat geknepen kan worden. Een haak zonder weerhaak haakt beter. Echter zonder weerhaak is de vis op het moment dat de spanning van de lijn is gelijk vertrokken, dus goed vissen is dan een must.
De weerhaak dient er ook voor het aas goed op de haak te houden.
Zorg altijd voor de aanwezigheid van reservehaakjes in verschillende grootten. Wisseling van haak is soms de basis van succes.