Onderlijnen

Gebruik van onderlijnen

Mijn stukje gaat over onderlijnen, wel of niet gebruiken, Ik zeg volmondig wel gebruiken, zeker doen. Het vissen met onderlijnen heeft volgens mij voordelen tegenover het vissen aan één stuk, met de haak direct aan de hoofdlijn geknoopt. In dit stukje ga ik in op onderlijnen voor de vaste stok. Ik zie de volgende voordelen voor het gebruik van onderlijnen:

  • Eenvoudig en snel de mogelijkheid om van haak te verwisselen, maatje groter of kleiner. Voordeel je lijnlengte verandert niet, je vist op zelfde diepte verder.
  • Het voorkomen van het verlies van de dobber (of erger nog, en dat kan bij het vissen met elastiek breuk van de hengel) door het vast zitten aan iets in het water, bijvoorbeeld rotzooi, planten of bodembegroeiing.
  • Wordt je haakje een beetje bot, onderlijn snel verwisselen en je hebt weer een scherpe haak aan je lijn.

OnderlijnhouderMet een onderlijn heb je die problemen niet, als je ervoor zorgt dat de onderlijn dunner is als de hoofdlijn. Kom je toch vast te zitten, geen probleem, de lijn die breekt is altijd je onderlijn. Bij het dobbervissen zorg je ervoor dat je onderlijnen allen dezelfde lengte hebben, bij verlies van je onderlijn, knoop er een nieuwe aan en je vist in een mum van tijd weer verder.
Dan de vraag kopen of zelf maken? Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe wel eens kant en klare onderlijntjes koop. Meestal in de uitverkoop. Komen van pas als ik geen tijd heb of zin om onderlijntjes te knopen. Let erop bij het kopen van kant en klare lijnen om de langste onderlijnen te krijgen deze kun je immers altijd zelf nog inkorten. Zorg wel dat je onderlijnen koopt met een klein haakje.
Nu in de winter is een mooie tijd om onderlijnen te knopen voor als het seizoen weer vol van start gaat. Zomers doe ik het ook wel op de camping, s ’avonds wat onderlijnen knopen. Het voordeel van zelf je onderlijnen vervaardigen, je kan zelf beslissen welke haakgrootte, haaksoort en lengte je je onderlijn geeft. Kies een voor het vervaardigen van je onderlijn een lijn die niet kinkt. Zelf kies ik bij het vervaardigen van mijn onderlijnen voor (Super)G-lijn van Gamakatsu en indien beschikbaar Tortue Nacrita, die kinkt zeker niet. Zelf kies ik voor 6/100, 7/100 of 8/100. Zelf vis ik altijd met elastiek in de vaste hengel, zodat dikker echt niet noodzakelijk is. Zelfs de dikste en zwaarste brasems zijn zo te landen. Voordeel van het gebruik van dunne lijnen is het veel natuurlijker bewegen van het aas.
Voor de vaste stok vis ik altijd met onderlijntjes van dezelfde lengte. Ik gebruik hiervoor de onderlijnhouders van albatros, met een lengte van 28 centimeter.

Haki-anWikkelen om buisisolatie werkt ook goed. Ik maak dan lijntjes van 15, 20 en 25 centimeter. Dan nu het maken van een onderlijn. Om je onderlijnen zelf te maken hoef je niet erg handig te zijn, ik red het zelfs. Het grote voordeel is dat je haakjes kunt gebruiken die jezelf heel prettig vindt. Je kan bijvoorbeeld onderlijnen maken met een rood haakje maat 24 (Gamakatsu 6310) met een 6/100 lijntje of een haak 16 (Gamakatsu 6110) met 8/100 lijntje. Een extra voordeel van het zelf maken, je kan alleen jezelf de schuld geven als je een vis verspeelt door een slecht (machinaal) geknoopte haak. Je hebt namelijk zelf geknoopt. Ik heb verschillende van die Albatros onderlijnrekjes, en maak alle setjes per 10, een kant van het onderlijnrekje. Om de lijnen op dezelfde lengte te krijgen, knoop ik eerst de haak, doe hem op het onderlijnrekje en knip dan af bij het einde van het rekje. Resultaat onderlijntjes van dezelfde lengte. Voor het knopen van de haak gebruik ik de knoop van de tekening hiernaast. Ik wikkel de lijn een slag of acht om de haak dan zit de haak mooi stevig. Daarna op het onderlijn rekje, lengte rekje en afknippen. Lukt het niet zo goed, gebruik dan het apparaat haki-an. Vele zweren bij dit apparaatje. Dan komt het maken van de lus. Zorg ervoor dat je je lussen even groot zijn. Om de lussen (hetzelfde/even groot) te maken bestaan hulpmiddelen. Je kan het kant klaar kopen, maar zelf maken van een paperclip, haarspeld lukt ook.
Ze werken hetzelfde. In het ene uiteinde van de lus plaats je de lange pin, en in de knoop de korte. Aantrekken terwijl je het nylon aan de knoopzijde omhoog schuift en klaar. Klaar is je onderlijn, en je monteert hem op het onderlijnrekje. Om de onderlijn daarna te gebruiken, gebruik ik de lus in lus bevestiging. Steek de lus van de hoofdlijn door de lus van de onderlijn, aantrekken en klaar. Ga het maar proberen vissen met onderlijnen, het heeft naar mijn menig veel voordelen. De wintertijd is ideaal om ze te vervaardigen, veel succes.