Voeren met werpstok

De voerstok of voerpijp is een hulpmiddel die we kunnen inzetten om op een bepaalde manier te voeren/bijvoeren en om het voer op de juiste visafstand te plaatsen De werpstok is meestal van een lange pvc buis gemaakt met op het uiteinde een bocht in de vorm van een trechter, dan ontstaat er een vulopening die we met een plug afstoppen. In de betere hengelsportzaken zijn mooie werpstokken te koop voor een klein bedrag.
WerpstokDe voordelen van een werpstok zijn:

  • Snel en eenvoudig in gebruik.
  • Je kan steeds een kleine hoeveelheid maden en/of casters per worp doseren.
  • Bij juist gebruik, ontstaat men een geringe spreiding van hetgeen je bijvoert.
  • De werpstok is makkelijk zelf te maken.

Een nadeel van de werpstok is dat er slechts een bepaalde afstand mee gehaald kan worden, de wind speelt het voern met de werpstok vaak arten. Met de wind in de rug gooit men tot 14/15 meter anders ongeveer 12 meter. Probeer een zo gering mogelijke spreiding van maden te krijgen, eerst moet je zo verticaal mogelijk proberen te voeren, en door het plots afremmen van de worp ontwikkelen we een optimale vertreksnelheid. Door het gelijktijdig verlaten van de maden en/of casters komen ze geconcentreerd op de plaats van bestemming afgeleverd. Het voordeel van voeren met de werpstok is dat er alleen aas kan worden gevoerd. Echter voor kleine balletjes voer is de werpstok ook ideaal.
Afgelopen heb ik ontdekt dat Van Someren prima maden verkoopt en zelfs zakjes casters. Dus voor de goede vulling van de werpstok even naar van Someren.