Aankooptips visplateau

Hier volgen vijf tips voor de aanschaf van een nieuw plateau en het gebruik.

  1. VisplateauKies het plateau zo groot mogelijk (de grootste zijn duurder, maar dat win je aan comfort ruimschoots terug), want je moet er lekker lang op kunnen zitten en dan is elke centimeter bewegingsruimte welkom.
    Er bestaan plateaus met een bodemplaat met een open structuur en met traanplaatstructuur. De eerste zijn lichter, en er blijft geen water op staan, de tweede is steviger is, en kan om die reden meer gewicht dragen en is stabieler. De voetjes onder de poten dienen een zo groot mogelijk oppervlak te bezitten om wegzakken in een drassige ondergrond zo veel mogelijk te voorkomen. Dat valt ook te verhelpen door standaard twee houtjes bij je te hebben, die onder de poten geschoven kunnen worden.
  2. Let op of de gaten waar de poten in vastgeschroefd worden voldoende recht geboord zijn, want dat komt de stabiliteit ten goede. Probeer en controleer alle schroefbare verbindingen, en let met name op de schroefdraad.Een plateau is een investering voor vele jaren, dus controleer het plateau. Zet het in de winkel in elkaar, plaats er een kist op en ga zitten. En kijk dan goed hoe het plateau zich houdt.
  3. Koop ook een voerbak die je op de poten van het plateau kan bevestigen. Als voerbak heb ik zelf goede ervaringen met een ijzeren bevestigingsring en daarin een afwasteiltje (kant en klaar te koop bij de betere hengelsportzaken). Tijdens het vissen kan je op deze manier snel bij het voer, om wat bij te voeren of om de voerkorf te vullen.
  4. Koop ook gelijk een steun voor het leefnet, en koop deze zo sterk mogelijk, want als er veel vis in het net zit en er staat een behoorlijk wat stroming, dan komt er veel kracht op het bevestigingsmateriaal te staan.
  5. Als je gaat vissen zet het plateau dan zorgvuldig neer, neem er de tijd voor. Het beste is om te zorgen dat het plateau waterpas staat opgesteld. Bij de campingwinkel zijn kleine waterpasjes te koop, die je op het plateau kan bevestigen. In het begin is het wennen aan een plateau, maar na een aantal keer vissen ga je er aan wennen, en wil je hem voor geen goud meer missen. Als je op het plateau gaat staan of zitten, doe dat dan rustig want de trillingen die daarbij ontstaan, trillen door, zelfs in het water. En door lawaai op welke manier ook bestaat de kans dat je de vis verjaagt.