Dobbers

Een belangrijk attribuut op de lijn is de dobber. De dobber dient ten eerste om de beet te verklikken, en ten tweede om een indicatie te geven van de omstandigheden, staat er veel stroom, is er onderstroming aanwezig.
Er zijn nogal wat verschillende dobbers, maar ze zijn onder te brengen in twee groepen: stilstaand/traag stromend water en stromend water. Hierover straks meer.
DobbersDe dobber bestaat, naast de bevestigingsmaterialen, uit drie onderdelen: de onderantenne, het drijflichaam en de bovenantenne. Voor deze onderdelen worden diverse materialen gebruikt, met geheel verschillende eigenschappen. Zo is de onderantenne vaak van metaal, hout of carbon gemaakt, het drijflichaam van de dobber meestal van balsahout, piepschuim of kunststof en de bovenantenne van
kunststof, hout, metaal of carbon.
Een belangrijk onderdeel is de onderantenne, de waterdruppel of een bolrond model met een lange onderantenne staat veel stabieler in het water dan een soort genoot met kortere antenne. De lengte van de onderantenne moet toch minimaal anderhalf keer de lengte van het drijflichaam lang zijn. Om te voorkomen dat de onderantenne bij het verschuiven op de lijn ombuigt of afbreekt, wordt de kunststof- carbon-, of metalen onderantenne voorzien van drie rubber slangetjes. Het onderste slangetje mag zelfs aan de onderkant 2 tot 3 cm. uitsteken, dat voorkomt in de war raken van de montage bij de inworp. En zorg er altijd voor dat er niet sprake is van slechts een rubbertje want dan slaat de dobber vaak op zijn kop.
De antenne moet goed zichtbaar zijn, daarom is het belangrijk om antennes van verschillende kleuren bij te hebben, zodat als het nodig is, er een andere antenne op de dobber gezet kan worden. Dit kan natuurlijk alleen op dobbers die de mogelijkheid hebben om de antenne te verwisselen. Zorg voor dobbers met een vaste antenne dat je ze koopt in de oranjerode uitvoering. Stop een watervaste zwarte stift in je viskist en je kunt ter plekke de antenne van kleur veranderen. Met wat wasbenzine haal je thuis de zwarte laag weer snel van de antenne.
De lijn wordt pas op de visplek op de juiste lengte gebracht. Tijdens het vissen dient de afstand tussen hengeltop en dobber circa een halve tot één meter te bedragen. Te lange opslag zorgt dat je niet direct genoeg kunt reageren op de beet.
Teken na het afpeilen altijd de diepte op de straat af, dan weet je altijd weer je peildiepte.
Nu iets over de specifieke dobbers voor stilstaand en stromend water.

Dobbers voor stilstaand en traag stromend water.

Voor stilstaand water zijn de lange slanke dobbers uitermate geschikt. Dus lange slanke pennen gebruiken bij weinig tot geen stroom, zijn werken dat veruit het best.
Een pen voor traag stromend water is de dobber met een drijflichaam in de vorm van een waterdruppel of een peervorm met een lange, metalen- of kunststofpen en een bovenantenne van kunststof.
De onderstaande tabel kan als handvat worden gebruikt. Hoe minder de stroming is, hoe slanker een dobber en langer het drijflichaam kan zijn. Dit doe je omdat je met ene grotere druk te maken hebt die een te lichte dobber scheef doet staan.

Water diepte Drijfvermogen
tot 1 meter 0,25 tot 0,50 gram
van 1 tot 2 meter 0,50 tot 0,75 gram
van 2 tot 3 meter 0,75 tot 1,50 gram
van 3 tot 5 meter 1,50 tot 2,00 gram

Dobbers voor stromend water.

In stromend water zijn de bolronde modellen het meest geschikt.
Vaak zit het lijnoogje helemaal boven aan de dobber, zodat er bij het vertragen maar weinig van het dobberlijfje wordt getild (i.v.m. de beetregistratie). Als de dobber door de stroomdruk erg scheef of zelfs plat op het water komt te liggen, doen we er meestal goed aan gelijk een zwaarder exemplaar te monteren. Pas als we constateren dat de dobber mooi rechtop in de stroom staat hebben we het goede exemplaar te pakken. Hoe meer de stroming is, des te hoger moet drijflichaam geplaatst zijn. Drijfvermogen al naar gelang de stroomsterkte tussen de 2 en 8 gram. Bij extreme gevallen kan er zelfs met zware dobbers die tientallen grammen lood vragen worden gevist.
Zorg altijd voor een keuze aan dobbers in je viskist, dat zorgt weer voor optimale vangsten. Maak nu het nog koud is de spullen in orde, koop wat extra dobbers, maak onderlijnen en je bent klaar voor het nieuwe seizoen.