Voeringrediënten

Ingrediënten worden verdeeld in 4 hoofdgroepen:

  1. de basisbestanddelen (+/- 50 % in het voer aanwezig)
  2. werkende delen (ca. 25 % aanwezig in het voer)
  3. binders en klevers (ca. 15 % aanwezig in het voer)
  4. geur- en smaakmakers (ca. 10 %)

Aardappelvlokken
Wordt gebruikt in een bodemvoer, is bindend en een werkend bestanddeel, eetbaar en goed te verteren.
In beperkte mate is van verzadiging geen sprake en kan een goede werking optreden door een verticale voerkolom. Je kan altijd in een al nat gemaakt voer aardappelvlokken toevoegen dit zorgt dan direct voor werking van het voer. De voedingswaarde van de vlokken in grote hoeveelheden is verzadigend, pas daarmee op. Tracht de iets gele vlokken te kopen, die geven het beste resultaat. Niet meer dan 10 % toevoegen.

Arachide
Dit product wordt verkregen door pindanootjes te branden, vervolgens wordt de olie grotendeels verwijderd, en dan pas gemalen. Is zowel voor oppervlaktevisserij geschikt als voor bodemvisserij en is erg bindend. Is erg geliefd bij grote vis, zeer vet en geurig meel. Voedingswaarde : voedzaam, oppassen voor verzadiging. Archidemeel is in verschillende samenstelling qua kleur te verkrijgen. Koopt het altijd in kleine hoeveelheden, het verschraalt namelijk zeer snel en dat is iets waar de vis absoluut niet van houdt.
Ongeveer 10 tot 15 % toevoegen in een samenstelling.

Beschuit
Wordt gebruikt in bodem- en oppervlaktevisserij. Is licht van gewicht en kan zeer werkzaam zijn in een voer. Bijzonder geschikt in stilstaand of langzaam stromend water , is eetbaar en bindend.
Pas op met beschuitmeel, het maakt de voerballen zo licht, dat het mogelijk is dat de voerballen naar de oppervlakte van het water stijgen. Houd er rekening mee dat des te dieper het water des te minder beschuit. Maar voor de visserij in de vijvers is beschuitmeel heel aantrekkelijk. Door toevoeging van wat droge beschuit kort voor het voeren zullen de droge delen snel uit een voerbal loskomen en een verticaal voerspoor maken.
Ongeveer 10 tot 40 % toevoegen, afhankelijk van diepte en stroming in een water..

Bloedmeel
Bloedmeel is een product dat wordt gemaakt van bloed uit slachterijen Het is rijk aan ijzer en heeft een penetrante geur. zeer fijn van structuur en daardoor ook bindend. Het bloedmeel gebruik je in de winter, als het water warmer wordt dan laat je het weg uit je voer. Het zorgt voor een voor vissen aantrekkelijk lokspoor.
In de winter ongeveer 5 tot 10 % toevoegen aan het voer.

Broodmeel
Dit is fijn gemalen witbrood, dat gedroogd is en ontdaan van de korst. Het verschil tussen broodmeel en paneermeel is, dat paneermeel donkerder is en aanmerkelijk lichter in gewicht. Broodmeel is daarom beter te gebruiken op stromend water. Wordt gebruikt in bodem- en oppervlaktevisserij. Is bindend en eetbaar. Kan in elke voersamenstelling gebruikt worden, maar moet in fasen bevochtigd worden want het neemt veel water op. Voedingswaarde is hoog. Kan tot 50 % aan het voer worden toegevoegd.

Coprah melasse
Dit wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokos en is een mengsel van kokosmeel en melasse. Is donkerbruin, bijna zwart van kleur omdat het is aangezoet met suikerstroop (Melasse is een overblijfsel bij de raffinage van suiker uit de suikerbieten.). Coprah Melasse is vettig ,eetbaar ,een goede binder en zorgt voor een zoete smaak. Wil je groet vis vangen dan kan je voer absoluut niet zonder. Let wel op de voedingswaarde.
Voedingswaarde : erg voedzaam.
Coprah Melasse is laxerend en mag daarom tot maximaal 20 % in een voer gebruikt worden.
Het is zeer geschikt voor het grondvoer bij het vissen op brasem.

Curcuma
Curcumapoeder is donkergeel en geeft een sterke kleur aan het voer.
In bepaalde samenstellingen kan het uitstekend worden gebruikt als eetlust opwekker. Wordt veel gebruikt in het vroege voorjaar, de herfst en de winter.
Met curcuma kan je ook je maden en vooral de pinkies extra aantrekkelijk maken.
Wordt gebruikt in bodem- en oppervlaktevisserij , is aromatisch en bindend.
Voedingswaarde : geen voedingswaarde maar sterk eetlustopwekkend. niet er teveel van gebruiken, meestal ongeveer 100 gram op 2 kg. voer.

Currypoeder
In combinatie met curcumapoeder een goede additief voor voorn in vijver en niet stromende kanalen.
Curry trekt vooral kleine vis. Het is ook uitermate geschikt om je maden een smaakje mee te geven. Een theelepel aan je maden toevoegen en ze gaan heerlijk ruiken. Meest geschikt voor voorns.

Duivenmest
Men kan klaargemaakte verse, diepgevroren of droge duivenmest gebruiken die u als volgt klaarmaakt. Neem je duivenmest en voeg hierbij de gewenste hoeveelheid water toe om een lekker papje te maken. Reken ongeveer 1 kilo duivenmest voor 2 kilo droogvoer. Voeg de aangemaakte duivenmest bij jouw lokvoer, doe alles door een zeef en bevochtiging daarna indien nodig. Je voerballen zijn klaar wanneer je een voerbal maakt, die na overgooien van hand naar hand niet openspringt. Duivenmest is in droge vorm bij elke hengelsportzaak te koop. Zeker in het najaar en de winter is duivenmest een absolute aanrader.

Fenugrec
De zaden hebben een sterke geur en een bittere smaak.
Het bevorderd de eetlust van grote vis (waaronder de karper-achtigen) en is ook bindend.
Voedingswaarde : Het heeft van zichzelf geen of nauwelijks voedingswaarde maar werkt spijsverteringbevorderend.
Kan tot maximaal 5 % worden toegevoegd aan een vijvervoer en 10 % voor voer geschikt voor stromend water.

Havermout
Bindt zeer sterk. Goed voor brasems en andere grote vis. Havermout is ook goed om het in stromend water te gebruiken. Voor gebruik wel malen, dit kan bijvoorbeeld met een oude koffiemolen. Deze zijn in tweedehands winkels te koop voor slechts enkele euro's. De havermout zelf koop je niet in de hengelsportzaak maar in de supermarkt voor ongeveer 0,40 eurocent heb je prachtige havermout (500 gram) Let er wel op het verzwaart het voer erg, en is erg voedzaam.

Karamel
Dit is een heerlijk ruikend poeder, kan alleen als toevoeging worden gebruikt voor met name de geur en de smaak. Het is de grotere vis die valt te lokken met karamel. Zelf gebruik ik de karamel van Van de Einde, ik zag hem bij Van Someren in de stelling leggen, deze is rond uit geweldig. Je moet het wel heel beperkt gebruik, voeg na het natmaken van het voer een klein handje karamel aan het voer toe. Het ruikt daarna niet alleen heerlijk, het heeft ook effect, je gaat grotere vis vangen. Je kan als stelregel nemen des te warmer het water wordt, des te zoeter wil de vis het voer hebben. In de winter gebruik je aanzienlijk minder zoetstof dan in de zomer.

Knoflookpoeder
Knoflookpoeder valt gewoon te kopen in de meeste supermarkten. Het poeder is uitermate geschikt voor het lokken van grote brasems. Net als bij veel geur-en smaakstoffen dient er zuinig mee te worden omgesprongen. Bij een voerhoeveelheid van 1 kilo voegen we ongeveer 15 gram knoflookpoeder. Ik durf te wedden dat de grote brasems uw voer weten te vinden.

Koekjesmeel
Dit is het meel van zijn fijn gemalen koekjes, wafels enz. Hierin zijn grote verschillen mogelijk zoals vet koekmeel van stroopwafel of lichter koekmeel afkomstig van bijvoorbeeld lange vingers. Koekmeel heeft een uitstekende bindende werking , daarom goed te gebruiken voor stromend water. Het is raadzaam om koekmeel niet in grote hoeveelheden in het lokvoer gebruiken. Vooral stroopwafelmeel is zeer vet en het bindt gewoon goed. De zoete smaak die wordt veroorzaakt door koekmeel heeft eveneens een bijzondere aantrekkingskracht op vooral grote vis.
De voedingswaarde is voedzaam, dit houdt in om niet teveel koekmeel te gebruiken Een verhouding van 20/25 % in het voer is prima..

Kokosmeel
Het kokosmeel is het gemalen schroot van de kokosnoot, overblijvend na de oliebereiding. Dit meel heeft een penetrante geur en een eigenschap van kokosmeel is dat het heel goed vocht op. Maak daarom altijd en dat geldt ook als je geen kokosmeel gebruikt het voer ruim voor aanvang van de vispartij klaar. Dan kan je vlak voor dat je daadwerkelijk gaat voeren nog extra water toevoegen, Zou je dit niet doen dan gaan de ballen waarschijnlijk drijven. Het kokosmeel is het meest geschikt op stilstaand niet te diep water. Voor het diepere water gebruiken we notenmeel. En zijn verschillende soorten kokosmeel in de winkel van heel licht tot vrij donker. Zorg voor kokosmeel dat niet te licht van kleur is, dat is namelijk minder krachtig. Bij goed bevochtigt voer zorgt het kokosmeel er mede voor dat de voerballen gelijkmatig uit elkaar vallen. In oppervlaktevoer zorgt het voor een licht wolkend effect. De voedingswaarde is vrij voedzaam. Een verhouding van 10/15 % is een goede verhouding.

Koriander
Is duidelijk een favoriete geurstof van veel wedstrijdvissers, persoonlijk vind ik dit een absolute topper. In het voer heeft het de functie van geur- en smaakmaker. De bittere smaak is vooral geschikt voor grotere vis. Bevordert sterk de spijsvertering en is geschikt in een bodem- en oppervlaktevoertje. Koriander heeft een laxerende werking. Het is totaal niet voedzaam. Koriander is goed te combineren met vette , verzadigende meelsoorten zoals b.v. noten-, kokos- en koekjesmeel. Je mag koriander wel ruiken in je voer maar zorg dat de hoeveelheid in je voer niet boven de 10 % uitkomt.

Maïsmeel
Is een van de populairste meelsoorten om in je voer te hebben. Het is geschikt voor bodem- en oppervlaktevisserij.
Alle vissoorten in Nederland zijn wel te lokken met maïsmeel als bestanddeel. Het is bindend door de bloem die in het maïsmeel zit. Er kan behoorlijk wat maïsmeel door het voer, de voedingswaarde is beperkt al kan teveel door het voer wel weer schadelijk zijn. Beperk het tot 20 % dat is een prima hoeveelheid. Naast maïsmeel beschrijf ik later nog polenta, je moet wel een keus maken en niet beide door het voer mengen. Bij een oppervlaktevoer zorgt het maïsmeel voor een lichtere kleur van het voer. Let er wel op dat het gekochte maïsmeel vers is, het verschraalt namelijk vrij snel en dan hapt er geen vis meer toe. Als je door het maïsmeel een soort draadjes ziet lopen, of dat korreltjes samen hechten dan ben je al te laat, het is verschraald. En onthoud dit de vis is veel scherper als ons. Gebruik maken van verse producten geldt voor de hele visserij.

Maniok
Komt van de wortels van de maniokplant (cassave, een tropisch gewas), onder andere uit Zuid-Amerika, ook wel broodwortel genoemd. Maniokbloem kan ook gebruikt worden om tarwebloem te vervangen, het wordt daarom ook wel gebruikt door mensen met allergieën. Tapioca en fufu worden gemaakt van de zetmeelrijke bloem van de maniokwortel. Maniok is voedzaam en erg belangrijk basisvoedsel in veel Afrikaanse landen.
Bevat als het wordt gemalen veel zetmeel. Kan in een bodemvoer, maar is vooral geschikt voor het vissen in ondiep water, vijvers. Maniokpoeder is namelijk zeer fijn en des te witter des te beter. Het is een uitstekende wolkvormer die lang blijft wolken en het water wit kleurt. Het poeder is wel vettig. Maniok is ook voedzaam dus moet zeer beperkt worden toegepast. Bij het toepassen maximaal tussen de 5 en 10 % aan het voer toevoegen.

Millet
Door de winkelier wordt over het algemeen duidelijk onderscheid gemaakt tussen gierst en millet. Voorbeelden hiervan zijn trosgierst, Senegalgierst, wit millet en rood millet. Wetenschappelijk is er echter geen verschil, alle soorten behoren tot de zogenaamde korelgewassen.
De korrelvorm is rond, de kleur kan variëren van wit, strogeel, oranje, rood, bruin tot zwart.
Je kunt door het scala van kleuren waarin millet te koop is dit zaad gebruiken in meerdere seizoenen. De donkere soorten zijn heel goed te gebruiken in de winter. De rode wel in het hele seizoen, deze is erg aantrekkelijk, geeft een extra dimensie aan het voer. Zelf gebruik ik de rode heel graag en die is gewoon te koop bij de dierenwinkel als vogelvoer. De witte is in de zomer aantrekkelijk. In de winter kan je de korrels door ze in een handdoek te leggen iets laten kiemen dat de korrels iets lossers maakt. Millet is dan ook zaad dat gemalen en ongemalen door het voer kan worden gemengd.
Millet heeft een laag vetgehalte en een hoog zetmeelgehalte. Het aminozurenpatroon in het eiwit is rijk aan leucine. In het voer ongeveer 15 % toevoegen. Zelf vind ik het in de winter beter tot zijn recht komen dan in de zomer.

Notenmeel
Het is de gemalen bast van de kokosnoot. Heeft een hoger vetgehalte dan cocosmeel en is daarom donkerder van kleur. Persoonlijk ga ik voor zo zwart mogelijk notenmeel. Het verschil met kokosmeel is dat het notenmeel niet ontvet is en de geur is veel scherper. Het is zeer voedzaam en rijk aan olie en doet het lokaas werken. Het meel stijgt en daalt in het water. Dit meel zal moeilijk verteren dus beperkt gebruiken samen met een bestanddeel dat spijsverteringsbevorderend is. Wedstrijdvissers gebruiken vette-notenmeel hoofdzakelijk voor de bodemvisserij (voorn en grote brasem). Door het hoge oliegehalte is dit meel een goede binder. Bovendien heeft dit product een laxerende werking voor de vis. Het is op zijn best in stromend of diep viswater. Notenmeel heeft een sterk lokkend aroma en mag gewoon in je voertje niet ontbreken. Let er wel op dat je vet meel koopt. Dit kan je testen door het meel in je handen te vrijwen en dan even met de handen onder de kraan. Lijkt het nu alsof er een laagje op je handen zit, dan heb je prima notenmeel. Ik raad wel een matig gebruik aan, maximaal 15 % in de winter en zomers minder.

Onkruidzaden
Bij elke dierenspeciaalzaak is het wel te koop, onkruidzaad. Behalve bij het vissen zijn vogels er namelijk ook gek op. Je gebruikt onkruidzaad vooral in het voorjaar. Onkruidzaad zijn zaden van onkruid, eigenlijk vanzelfsprekend, het is een zeer natuurlijk voedsel. Voor gebruik in het visvoer moet het eerst worden gemalen. Het geeft een fijne geur aan het voer. Onkruidzaad zorgt voor extra variatie van het voer. Er zit een hoop voeding en bouwstoffen in wat ten goede komt voor onze visvangst in het voorjaar.

Paneermeel
Gooi oud droog brood niet weg, maar leg het even in de oven als je toch al iets anders aan het bakken ben en maak het daarna fijn met de staafmixer. Resultaat: "paneermeel". Het blijft heel lang goed, als het maar droog bewaard wordt. En voor het vissen is het een hoofdbestanddeel. Hoe fijner het paneermeel, des te beter is het geschikt voor vijvervissen. Paneermeel neemt vrij veel water op en werkt iets klevend. Er is ook gekleurd paneermeel in de handel, rood en geel. Dit gekleurd paneermeel dient om de kleur van het lokaas te beïnvloeden. Droog door het voer gemengd, vormt paneermeel een goed werkend bestanddeel, door droge deeltjes die zullen stijgen, water opnemen en daarna weer zullen zakken. Paneermeel doet lokaas snel uiteenvallen. Het is geschikt voor zowel de bodem- als oppervlakte visserij. De voedingswaarde is niet sterk verzadigend, het verspreid zich snel in het water. Dosering maximaal 50 % in een voertje.

Polenta
Polenta is de versneden maïskorrel, er zijn diverse soorten. De kleur van polenta hangt af van de gebuikte soort maïs. Zelf geef ik de voorkeur aan een gele tegen oranje achtige polenta.
Daarbij heb je grove polenta en fijne polenta, de zogeheten Italiaanse polenta en polentabloem.
De grove polenta gebruik je in diep, stromend water.
De fijne (Italiaanse polenta) gebruik je in ondiep, stilstaand en langzaam stromend water. Deze polenta is licht kleverig, zal het voer iets verzwaren en toch makkelijk uiteen laten vallen.
De polentabloem is zeer fijne, poederachtige polenta. Dit wolkt uitstekend en laat je voer makkelijk uiteenvallen. Voor het vissen in vijvers ideaal.
Polenta is een basisbestanddeel in je voer, je mag z’on twintig procent gebruiken in je voertje.

PV 1 / Collant
PV 1 zijn feitelijk gemalen paardenbrokken, veevoer. Het bevat een hoog percentage aan eiwitten, proteïnen en is sterk klevend (bindend). Het heeft een zeer welruikend aroma, dit komt door de melasse die wordt gebruikt om de paardenbrok te binden als die gebakken wordt. En ook niet onbelangrijk het bevat maar liefst 20% aan suiker. Het is niet geschikt voor een licht voertje, met PV 1 ga je voor de grote jongens.
Het is nogal verzadigend dus maximaal 10/15 % aan het voer toevoegen.

Sesamzaad
Sesamzaadjes worden zowel gepeld als ongepeld verkocht, vaak ook geroosterd. Ze worden gebruikt ter verfijning van brood en gebak en voor het kruiden van gerechten. Maar zijn ook in lokvoer van grote waarde, het is nl. het vetste zaad welk voorhanden is. Het geroosterde sesamzaad heeft een sterke smaak. Omdat sesamzaad zo vet is dient het bij het vermalen te worden met brood-, paneer- en/of beschuitmeel. In het visvoer is het belangrijk omdat het de werking van het voer sterk bevordert. Aan het voer maximaal 10% toevoegen.

Sojameel
Sojameel is gemaakt van gemalen sojabonen. Sojameel bevat een hoog proteïnegehalte (48 %) en is geschikt in een grondvoer voor het vissen op grote vis. Meest kenmerkende eigenschap het zorgt voor de binding van het voer en is eetbaar, Qua voedingswaarde is het een redelijk te verteren product. In oppervlaktevoer in kleine hoeveelheden gebruiken vanwege de kleur en in een grondvoer tot 30 %. Het is goed toepasbaar in een voornvoer. Erg geschikt voor het bereiden van boilies omdat het goed uithard en een voordelig ingrediënt is. In boiles is sojameel waarschijnlijk het meest gebruikte ingrediënt Het wordt ook vaak aan lokvoer toegevoegd gezien de smaak welk bij vissen zeer intrek is. Sojameel bevat veel eiwitten en koolhydraten.

Steranijs (Anijs)
De kleur van goede steranijs moet dieproodbruin zijn. Anijs is een geurstof die de eetlust van de vis sterk bevorderd. Het kan worden gebruikt in zowel oppervlakte als in een bodemvoer. Zelf gebruik ik het hoofdzakelijk bij het vangen van vooral kleine vis. Ik gebruik als dosis maximaal 5 %. Steranijs heeft nauwelijks voedingswaarde, het bevordert wel de spijsvertering. Anijs is misschien wel het meest gebruikte standaard additief dat zowat alle vissen lokt. Het geeft nauwelijks een bindende werking. Ik wil wel adviseren om het spaarzaam toe te dienen.

Trouvit
Trouvit is een vleeskorrel die zeer rijk is aan vitaminen en eiwitten. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het vangen van grote vissen. Het heeft een hoog eiwitpercentage (boven de 40%) en bestaat voor een deel uit vismeel, een deel bloedmeel en om de kosten nog wat te drukken voor een deel sojameel. De trouvit korrel wordt bij de productie samengeperst.
Alle ingrediënten worden gemengd, gekneed en met behulp van water, verwarmd en daarna bij elkaar geperst om te eindigen in de gedroogde korrel.
Trouvit is ander woord voor forelkorrel welke wordt gebruikt in de forelkwekerij voor het opfokken van forellen. Trouvit is verkrijgbaar in verschillende grootten van korrel; de kleinste versie, bevat de meeste eiwitten en heeft een zeer scherpere geur. Een nadeel van trouvit is, dat het vrijsnel oplost in het water. Gemalen trouvit kan worden gebruikt bij het maken van boilies, maar is ook uitermate geschikt als lokvoer. De boilies harden door dit product goed uit.

Vanille
Vanille is gemaakt van vermalen koekjes. Het neemt goed water op en heeft een klevende werking. Koekjesmeel of vanille dient egaal van kleur te zijn, donkergeel tot licht oranje. Het heeft een aangename smaak en reuk. Het wordt gebruikt in oppervlakte- en bodemvoer. De voedingswaarde is bij gebruik in grote hoeveelheden voedzaam. Het bevordert wel de eetlust van de vis. Er is een koekjesmeel in de handel waarbij aan het meel een kleurstofversterker is toegevoegd hierdoor verkrijgt het voer bij gebruik een gele kleur. De dosis 5 tot 10 %.

Venkel
Het is het zaad van de venkelplant. Je gebruikt de zaden, die vermaal je dan ruiken ze zeer sterk. Het werkt eetlustopwekkend en stimuleert de spijsvertering Het ruikt enigszins naar anijs en smaakt zoetig. Venkel heeft geen voedingswaarde en is in iedere voersamenstelling te gebruiken. Dosis is maximaal 5 %. Zowel in de zomer als winter in de winter werkt het goed voor het vangen van grote voorns. Door veel vissers wordt het gebruikt voor de brasemvisserij maar dan kun je beter kiezen voor koriander.

Vismeel
Vismeel is een meelsoort waarin gedroogde vis wordt verwerkt en heeft een scherpe voor de vis aantrekkelijke geur. Belangrijk is vooral die scherpe geur die aan dit meel zit. Bovendien heeft vismeel een hoog eiwit gehalte en een hoge oplosbaarheidgraad. Trouwens, vismeel wordt in zowat alle voeding voor het commercieel kweken van vissen gebruikt. Het eiwitgehalte is tussen de 60% en 72%. Door het hoge gehalte aan vrije aminozuren is vismeel heel attractief. En vismeel is makkelijk verteerbaar. Veel wedstrijdvissers zijn een fervent gebruiker van vismeel in al zijn vormen. Omdat zij qua lokaas altijd een streepje voor wil hebben (het is en blijft een verslaving) zijn velen altijd op zoek naar een lokaas op basis van vismeel dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Het bevat ook voor de karper alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Daarom populair door boilie, het vangt erg goed zowel instant als bij langer gehouden voercampagnes. De boilies blijven stinken ook na uren in het water te hebben gelegen. Vismeel bevat een hoog oliegehalte en is dus niet in grote hoeveelheden toepasbaar. In je voertje zal ik maximaal 5 (zomers) tot 10 % (in de winter) toevoegen.

Vleesmeel
Vleesmeel behoort tot de werkende ingredienten. Deze meelsoort kunnen we vergelijken met de in het juninummer behandelde vismeel. Hier is vlees verwerkt en er is sprake van een hoog eiwitgehalte. Goed vleesmeel, bereid uit de kadavers van dieren, is te herkennen aan de kleur. Moet donkerbruin zijn. Is het licht van kleur, dan is het samengesteld uit een mengeling van vlees- en beendermeel. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan puur vleesmeel. In de winter werkt het top, om vleesmeel aan je voer toe te voegen. Het is in Nederland moeilijk verkrijgbaar, zlef haal ik het uit Belgie in Turnhout bij de Siervogel. Dit is echt een paradijs voor witvissers. Voeg je vleesmeel toe, beperk het dan tot ongeveer 5% van je voerrecept. In de winter valt er nog zeker goed te vissen. Je dient wel aanpassingen te doen aan je voertje. Belangrijk is om schaars te voeren, weinig en af en toe bijsnuiven. Het voer dient donker te zijn, anders krijgt de vis snel argwaan. En wat ook goed helpt zijn gemalen en gekiemde zaden aan je voer toevoegen. Wat heel goed werkt is een mengeling van kiemrijke zaden: hennepzaad, nigerzaad, onkruidzaad, millet, raapzaad, lijnzaad, bauw maanzaad, eventueel aangevuld met anijszaad, tarwe en gebroken rijst. Enkele dagen voor dat je gaat vissen in de week zetten. Zaden die gaan drijven afscheppen en weggooien. Na het weken de zaden even koken en daarna afspoelen met water. Deze zaden mengen met brood/paneermeel. Is het droog genoeg dan malen. En ik wil wedden het zorgt voor de vangst van mooie wintervoorns.

Wafelmeel
Dit meel is verkrijgbaar in een neutrale kleur en oranje. Het is geen goedkope meelsoort, maar de kwaliteit vergoedt veel. De neutrale kleur bestaat uit gemalen softijsbekers en de oranje komt van oranje ijswafels. Wafelmeel, zeker de oranje versie is rijk aan suikers en bevat minder vet dan koekmeel. Het bindt om die reden minder als koekmeel. Voor boilies ook goed te gebruiken, geeft de zoete smaak aan een boilie. In een aantal soorten is bij de oranje wafelmeel een kleurstof toegevoegd, waardoor het kleur ook een gele kleur krijgt. Zeker in de zomer niet slecht, ‘s winters kan het voer beter wat donkerder zijn. Verhouding is maximaal 15 % op een kilo voer.

Wouwbloem
Wouwbloem is gemaakt uit graankorrels (meestal tarwe, maïs of rijst) die met hete stoom (extraheren) worden bewerkt en daarna worden gedroogd. De gedroogde en daarna gestoomde graankorrels worden als geheel fijngemalen. Wouwbloem staat bekend om zijn klevende werking. Wordt dan ook gebruikt voor stromend water, daar waar je voer niet te snel uit elkaar valt. Een ander voordeel het is zeer fijn en geeft ook een wolkvorming in het water. Voor het maken van boiles is het ideaal, het draait soepeler als maïsmeel en wordt nog harder. Wouwbloem kan dienen als bulkingrediënt en is vrij goedkoop. Tevens een instant ingrediënt maar de voedingswaarde is wat aan de lage kant. Bij gebruik in lokvoer maximaal 10% gebruiken op een kilo lokvoer.

Zemelen
Behandeling van voeringrediënten dit op alfabetische volgorde. Zemelen zijn een restproduct bij het walsen van tarwekorrels. Het best werken de fijne zemelen, dit is gemaakt van het vlies tussen de buitenkant en de kern van de tarwekorrel. Zemelen nemen goed water op en maken het voer luchtiger en lichter. Heeft geen bindende werking en daardoor uitermate geschikt voor het vissen in vijvers. Zemelen hebben de neiging om in je voer omhoog te komen. Maximaal 10 % aan je voet toevoegen.

Nico Schouws