André van Pel wint ouderenvisdag met 10,5 kg vis

terug naar overzicht

Woensdag, 22 augustus 2018

Ik vertrok om 7:30 om Cees wat bij te staan met het uitzetten van de stekken. Om 7:35 reed ik langs de Communicatieweg en zag dat op de verzamelplek de eerste vissers al met elkaar stonden te overleggen welke tactiek ze vandaag zouden gebruiken, terwijl de afgesproken vertrektijd 08:00 was. Wat een enthousiasme! Uiteindelijk was bijna de complete 55+ club aanwezig aangevuld met Nico Schouws, de enige werkende van het hele gezelschap.

De wedstrijd werd gehouden in de Delft te Assendelft. Ik kan me niet heugen dat hij ooit ergens anders gehouden is. Dit zal onder meer te maken hebben met het feit dat de prijsuitreiking en de broodmaaltijd altijd in Café de Dorpstaveerne in Assendelft plaatsvindt.
Het was weer een prachtige dag en het water lag er mooi bij. Jan Beers wist het bijna poëtisch te verwoorden: “Het was mooi weer en het was weer mooi”.
De golfjes op het water werden voornamelijk veroorzaakt door langszwemmende eenden die dachten dat er iets te halen viel.
Hoewel ik binnen 20 seconden al de eerste vis had, bleek de visserij toch vrij lastig. De aanbeten bleven lang weg en naar mijn idee kwamen er meer vliegtuigen langs dan vissen. Ik heb om de 15 minuten telkens een heel klein beetje bijgevoerd, wat toch af en toe weer een aanbeet opleverde.

Voor het overige bleef er natuurlijk weer genoeg te genieten over. Achter mij hoorde ik constant zwaluwen en op een gegeven moment kwam er even het mannetje van de Blauwe waterjuffer (officiële naam) op mijn hengel uitrusten.
Ik ga er vanuit dat jullie weten dat het verschil tussen en waterjuffer en libelle gelegen is in het feit dat waterjuffers hun vleugels bij elkaar doen als ze gaan zitten en libellen hun vleugels gespreid houden.

Er werden vandaag hier en daar flinke brasems gevangen. Jan Berkhout wist te melden dat hij een brasem van 54 cm had evenals André van Pel. De laatste gaf met 18 vissen en een totaalgewicht van 10,5 kg iedereen het nakijken en ging er met de eerste prijs vandoor.
Cees Betjes kreeg nog bezoek van zijn grootste fans (vrouw en kleindochter) en die waren zeer onder de indruk van zijn vangst.

Vrij snel nadat de toeter van het eindsignaal had geklonken racete Jan Veldboer voorbij, kort daarna gevolgd door Jan Beers. Alles moest natuurlijk klaargezet worden en gelet op de prachtige prijzentafel hebben ze daar veel werk aan gehad. De complimenten mannen. Het zag er weer fantastisch uit.

Ook de broodmaaltijd was weer prima verzorgd en bijzonder gezellig, mede veroorzaakt door de sterke verhalen die hier en daar over tafel kwamen.
Vroeger was Han Koper altijd de man die met een paar moppen de boel op stelten zette. Hij ving nooit veel, hoorde bijna niets (vandaar ook vrij oude moppen), maar was er altijd graag bij. Toch mis je hem bij dit soort gelegenheden.

Jan en Jan namens iedereen bedankt voor de organisatie.

Peter Oud