Veel stroming tijdens 6e wedstrijd 55+ competitie

terug naar overzicht

Zaterdag, 21 juli 2018

Het weer zag er, zoals alle afgelopen wedstrijden, goed uit. Diverse stekken lagen zo ver uit elkaar, dat gewoon over kopstekken gesproken kon worden. Gelukkig was Jan Veldboer er ook weer en ook Roel Meijer was weer van de partij.

Voor de laatste werd een mooie vlakke stek gezocht. Met een brace om zijn pols ging hij toch aan de slag en ik denk dat hij het wel wat moeilijk heeft gehad, want af en toe stond er een straf windje vanaf links en dan komt er wel erg veel druk op je hengel te staan.
En of dat niet alles was, het stroomde bij tijd en wijle flink van links naar rechts, wat het vissen allemaal niet eenvoudiger maakte.

Net begonnen kwam er een blauw binnenvaartschip langs vol met zand, wat een zuiging veroorzaakte als was het de Titanic inclusief ijsberg. Ik denk dat al het net geplaatste voer zo ongeveer bij Koedijk weer tot stilstand kwam.
Daarnaast kwam er vrij veel pleziervaart voorbij, waarvan sommigen, gelet op de snelheid, waarschijnlijk de trein in Den Helder of Purmerend moest halen, want ze hadden er flink de sokken in.
Tot slot kwam binnenvaartschip de “Marco”nog even langs. Hij voer vrij rustig, maar moest wachten voor de brug. Daartoe zette hij eerst zijn schroef even vol in de achteruit en even later weer in de vooruit, zo’n beetje precies voor mijn stek en die naast mij. Dat gaf flink wat turbulentie en tot mijn grote verbazing wist Adri Nielen die naast mij zat, een vis zowat tussen de schroef vandaan te vangen. De vis is dus wel wat gewend op dat stuk.

Wat natuurlijk niet makkelijk is, is de stevige stroming. Dat is voor een aantal toch wel wat lastig vissen. Gelet op deze stroming en de diepte van het water is het toch wel goed in het begin wat flinke voerballen te plaatsen, dit in tegenstelling tot de vorige wedstrijd. Daarnaast moest je volgens mij kiezen voor een dobber met flink wat loodgewicht. Waar je dan wel rekening mee moet houden is het feit dat bij het uitloden je lijn recht naar beneden staat. Als je dan gaat vissen en je wilt bij de bodem vis vangen, zal je je dobber omhoog moeten schuiven. Je lijn komt tenslotte scheef in het water te staan. Soms is dat even zoeken.
Jan Berkhout kiest er voor om dan met een schuiflood te vissen. Je weet dan in ieder geval dat je op de bodem vist, maar je kunt alleen maar een beetje afwachten of je beet krijgt. Wat spelen met dobber en aas is er in ieder geval niet bij en persoonlijk vind ik dat wel belangrijk.

Ook Alfred van Wersch was aanwezig en hield zich bezig met een aantal mensen van wat tips te voorzien. Zo ook bij Dirk Brode, die vervolgens 32 vissen ving. Helaas zaten er geen grote brasems bij, maar het resulteerde toch in een 8e plaats.
Bij mij zat hij ook een tijdje te praten en vertelde volgend seizoen toch weer mee te willen doen, maar dan met een kortere hengel. Goed om te horen.

De 2e plaats was deze keer voor Cor van de Wijgaart. Die was enige tijd afgeleid door wat jongedames in de woonboot aan de overzijde. Zij waren net wakker geworden en liepen in hun Jansen en Tilanus voor de ramen langs. Waarschijnlijk kostte dit hem de eerste plaats. Gelukkig was zijn net dicht deze keer en zat alle vis er nog in.